4 najväčšie kuchynské chyby, ktoré škodia vášmu zdraviu: nikdy ich nerobte!

Foto: z verejných zdrojov

Je známe, aké chyby robia ľudia v kuchyni najčastejšie a prečo by ste sa ich mali dnes vzdať.

Aj tie najznámejšie kulinárske zvyky sa môžu ukázať ako zdraviu škodlivé. Je známe, aké chyby v kuchyni robia ľudia najčastejšie a prečo by ste sa ich mali dnes vzdať. Informuje o tom stránka Nealtch.

Neumývanie rúk

Bezpečnosť potravín uvádza, že jednou z hlavných chýb v kuchyni je nesprávne umývanie rúk pred a po varení, najmä pri manipulácii so surovým mäsom alebo morskými plodmi. To spôsobuje kontamináciu potravín škodlivými zárodkami alebo ich vniknutie do tela, ak sa potom dotknete očí, nosa alebo úst.

Preto by ste si mali umývať ruky nielen pred a po manipulácii s potravinami, ale aj po použití toalety a pred jedlom. Ak to chcete urobiť správne, naneste si na ruky mydlo a ruky si intenzívne trite aspoň 20 sekúnd, pričom venujte pozornosť miestam medzi prstami a pod nechtami.

Neopatrné varenie potravín

Konzumácia nedostatočne tepelne upravených potravín, ako je kuracie mäso a mäso, môže viesť k infekciám, ako sú salmonela a E. coli. Všetko preto, že potraviny nemusia byť dostatočne tepelne spracované.

Ak varíte mäso, oplatí sa používať potravinársky teplomer. Mäso zohrejte na túto teplotu:

  • kuracie, morčacie a iné hydinové mäso – 74 °C
  • mleté mäso a klobásy – 71 °C

Ponechanie zvyškov na dlhší čas

Príliš dlhé ponechanie zvyškov pred chladením môže zvýšiť riziko otravy jedlom.

Niekoľko hodín po uvarení môže jedlo už obsahovať toxíny, ktoré sa nezničia ani pri opätovnom zohriatí.

Zvyšky jedla skladujte maximálne 2 hodiny pri izbovej teplote.

Mikróby v kuchyni

Aby ste zabránili šíreniu mikróbov v kuchyni, dbajte na dodržiavanie nasledujúcich zásad:

  1. Používajte samostatné dosky na krájanie rôznych potravín.
  2. uchovávajte surovú hydinu alebo mäso oddelene od ostatných potravín v chladničke a na pracovnej doske.
  3. dôkladne umývajte dosky na krájanie a náčinie mydlom a horúcou vodou

Príznaky, na ktoré si treba dať pozor

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že príznaky otravy jedlom môžu byť od miernych až po závažné. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • žalúdočná nevoľnosť
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • hnačka

U niektorých ľudí, ako sú malé deti, starší ľudia a tehotné ženy, je zvýšené riziko závažného ochorenia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život