9 najšpinavších miest v kuchyni: 9 najšpinavších miest v kuchyni

Aj pri nízkych teplotách sa môžu v chladničke množiť niektoré dosť škodlivé baktérie

Kuchyňa môže byť srdcom domácnosti, preto je často aj najznečistenejším miestom. Je tu zrejmý neporiadok – napríklad použitý riad, lepkavá podlaha alebo zašpinená rúra. Často však existujú oblasti a predmety, ktoré zostávajú nepovšimnuté, preto sa opýtajte sami seba, či sú oblasti, ktoré často zabúdate čistiť.

Zamyslite sa nad oblasťami a predmetmi, ktoré môžete denne používať pri varení. Na myseľ by vám mali prísť kuchynské dosky, rúčky, drezy, špongie, opakovane použiteľné fľaše na vodu atď. Týchto predmetov sa často dotýkate denne, preto je dôležité ich denne alebo niekoľkokrát týždenne dezinfikovať, aby ste zabránili hromadeniu baktérií a krížovej kontaminácii.

The Spruce pomenoval najznečistenejšie miesta vo vašej kuchyni a ako ich správne čistiť.

Gombíky, tlačidlá a dotykové plochy

Každý spotrebič v kuchyni má nejaký typ ovládacieho panela alebo gombíka, ktorého sa dotýkate pri každom použití. Je dôležité nezabudnúť na týždenné umývanie všetkých týchto gombíkov, tlačidiel alebo dotykových panelov, pretože sa na ne často zabúda počas dôkladného čistenia kuchyne. Najmä ak sa ich dotýkate pri varení alebo manipulácii so surovými potravinami. Nezabudnite čistiť rukoväte kuchynských skriniek, gombíky spotrebičov a ovládacie panely dezinfekčnými utierkami alebo dezinfekčným sprejom a čistou handričkou alebo papierovou utierkou.

Drez

Aj keď kuchynským drezom preteká veľa vody, na jeho povrchu sa pravdepodobne skrývajú baktérie, najmä v štrbinách v mieste napojenia drezu na pracovnú dosku a okolo odtoku.

Kuchynský drez by sa mal dezinfikovať po každom varení, umývaní riadu alebo aspoň raz denne a nezabúdajte ani na úchyty, kohútiky a povrchy pracovnej dosky v blízkosti drezu. Zachytávajú všetky šplechy, keď oplachujete kontaminované potraviny. Používajte čistiaci prostriedok na drez, ktorý obsahuje dezinfekčný prostriedok, a čistú utierku alebo jednorazové dezinfekčné utierky.

Hubky, kefky a kuchynské utierky

V snahe znížiť používanie papierových utierok a ich vplyv na životné prostredie ľudia často používajú celulózové špongie, kefy na čistenie drezov a látkové kuchynské utierky. Bohužiaľ, kuchynské špongie a čistiace kefy obsahujú vysoké množstvo baktérií, pokiaľ nie sú riadne umyté a vydezinfikované.

Ak používate tieto výrobky, mali by sa po každom varení alebo čistení umyť v horúcej vode. Kefy na umývanie drezov a zeleniny môžete po každom použití dôkladne umyť v umývačke riadu.

Chladnička

Aj pri nízkych teplotách môžu v chladničke rásť dosť škodlivé baktérie.

Väčšina ovocia a zeleniny vydrží dlhšie čerstvá, ak sa pred uskladnením neumyje. V takom prípade je najlepšie skladovať ich neumyté, aby sa rýchlo nepokazili, ale je dôležité často umývať zásuvky, aby sa zabránilo ďalšej kontaminácii, pretože v nich môžu zostať zvyšky potravín alebo baktérie.

To isté sa deje aj v prípade surového mäsa uloženého v chladničke. V zásuvkách a na okrajoch políc sa hromadia úniky z obalov a tekutiny. Dokonca aj balené potraviny, ako napríklad mlieko alebo konzervy masla, boli spracované a skladované mnohokrát predtým, ako sa dostali do chladničky.

Ak sa chcete zbaviť všetkých baktérií, ako aj kvasiniek a plesní, ktoré sa tam môžu vyskytovať, vyberte zásuvky alebo police chladničky každý mesiac, ak je to možné, a umyte povrchy jemným čistiacim prostriedkom a teplou alebo horúcou vodou. Osušte ich čistou handričkou alebo papierovou utierkou.

Medzi dôkladným čistením utrite všetky rozliate tekutiny a vnútorné povrchy rýchlo utrite dezinfekčnou utierkou.

Urobte aj niekoľko krokov navyše a utrite prach z hornej časti spotrebiča a povysávajte zadnú a spodnú časť. Odstráňte kryt ventilácie, aby ste mohli vysávať cievky. Prach na cievkach spôsobuje, že chladnička pracuje ťažšie, aby zostala chladná, a spotrebuje viac energie, a čiastočky potravín, ktoré sa pod nimi skrývajú, sú magnetom pre hmyz.

Dosky na krájanie

Na doskách na krájanie, najmä drevených, sa môžu nachádzať baktérie v malých štrbinách, ktoré sa objavia aj po jednom použití. Je dôležité mať aspoň dve samostatné dosky na krájanie, jednu na ovocie a zeleninu a druhú na mäso. Tým sa zníži krížová kontaminácia počas prípravy jedla.

Každú dosku po každom použití umyte horúcou mydlovou vodou a dôkladne opláchnite vodou. Potom ju úplne osušte papierovou utierkou alebo čistou kuchynskou utierkou. Nenechávajte dosky vyschnúť, pretože baktérie milujú teplé a vlhké prostredie. Môžete si vybrať aj dosky na krájanie, ktoré sa dajú umývať v umývačke riadu, aby sa dôkladne vyčistili.

Kávovar, mixér a malé spotrebiče

Dokonca aj čistá voda, ktorá je zachytená v teplom a vlhkom prostredí, napríklad v kávovare, môže vytvoriť ideálne prostredie pre rast baktérií, kvasiniek a plesní. Niektoré malé spotrebiče je potrebné čistiť po každom použití. Aspoň raz týždenne rozoberte a dôkladne umyte malé spotrebiče. Niektoré súčasti je možné umývať v umývačke riadu, zatiaľ čo iné by sa mali umývať v horúcej mydlovej vode a potom opláchnuť v horúcej vode a úplne vysušiť.

Rovnaký režim čistenia by sa mal uplatňovať aj na náčinie, ako sú plechové nože, odmerky a šálky.

Opakovane použiteľné obedové boxy, nákupné tašky a fľaše na vodu

Pri každom použití uzatvárateľnej nádoby alebo opakovane použiteľného obedára, nákupnej tašky alebo fľaše na vodu existuje možnosť krížovej kontaminácie baktériami, ak nie sú správne vyčistené.

Nádoby by sa mali úplne rozobrať a vložiť do umývačky riadu alebo umyť v horúcej mydlovej vode, opláchnuť v horúcej vode a úplne vysušiť. Väčšinu obedárov a nákupných tašiek na opakované použitie možno dôkladne vyprať v práčke.

Ďalšou radou ohľadom nákupných tašiek je ich oddelenie: vyčleňte jednu alebo viac tašiek na čistiace prostriedky, jednu na surové ovocie a zeleninu, jednu na surové mäso a jednu na balený tovar.

Stolové dosky

Nezanedbávajte kuchynské pracovné dosky – často sa na ne denne odkladajú kabelky, nákupné tašky a iné predmety, pretože sa tu pripravujú jedlá.

Vezmite si dezinfekčné utierky alebo čistú handričku a dezinfekčný sprej a pred prípravou jedla alebo aspoň raz denne ich očistite. Nepoužívajte špongiu alebo použitú kuchynskú utierku, pretože môžu obsahovať baktérie a zárodky.

Aspoň raz týždenne venujte čas čisteniu priestorov pod malými spotrebičmi a pozdĺž okrajov medzi sporákom alebo chladničkou a pracovnou doskou. Nechcite si predstaviť, čo sa skrýva na týchto vlhkých a tmavých miestach.

Soľnička a korenička

Posledným špinavým miestom, ktoré treba zvážiť, je kuchynská soľnička a korenička. Soľničky sa často používajú a počas prípravy jedla sa ich často dotýkate. Po každej príprave jedla ich dôkladne utrite dezinfekčnou utierkou a každý týždeň ich dôkladne umyte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život