Odborníci na výživu pomenovali 6 chutných doplnkov stravy pre zdravie čriev

Koreniny a rôzne prísady nie sú len spôsobom, ako dodať chuť hlavnému jedlu.

Koreniny a rôzne doplnky nie sú len spôsobom, ako dodať chuť hlavnému jedlu. Niektoré z nich obsahujú prebiotiká, probiotiká a ďalšie zlúčeniny, ktoré môžu podporiť vyvážený črevný mikrobióm, čo následne podporuje zdravé trávenie, silnejší imunitný systém a dokonca aj lepšiu náladu. Portál EatingWell uvádza 6 účinných a prospešných doplnkov, ktoré sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička.

1. Kvasená nakladaná zelenina

„Fermentovaná zelenina je jedným z mojich najobľúbenejších črevne zdravých korenín,“ hovorí Amanda Soseda, M.S., certifikovaná odborníčka na výživu. „Fermentovanou červenou cibuľou alebo pikantným curtidom môžete posypať tacos a fermentované uhorky môžete pridať do žemlí a sendvičov.“

Fermentácia zlepšuje stráviteľnosť tým, že uľahčuje vstrebávanie živín a zvyšuje množstvo látok podporujúcich črevá. Štúdie potvrdili, že podporuje aj črevnú mikroflóru.

Kate Scarlata, registrovaná dietologička, odporúča pridávať fermentovaný produkt aspoň do dvoch jedál denne.“

2. Kyslá kapusta

Výskum potvrdil, že kyslá kapusta je bohatá na probiotiká a vlákninu, ktoré podporujú zdravie čriev. Skúste ju pridať do sendvičov, do šalátov alebo ju podávajte do misiek s obilninami, aby ste získali výraznú chuť a prospešné účinky na zdravie čriev.

3. Kimchi

„Kimči sa dá ľahko pridať do tacos, sendvičov alebo toastov,“ hovorí Roxana Ehsani, M.S., M.P.H., registrovaná dietologička. „Môžete ho dokonca pridať do mletého mäsa alebo použiť ako salsu. Pridanie len jednej alebo dvoch lyžičiek kimči môže zlepšiť chuť akéhokoľvek jedla a zároveň podporiť zdravie čriev.“

Kimči obsahuje probiotiká z procesu fermentácie aj vlákninu zo zeleniny, takže je pre zdravie čriev dvojnásobne prospešné.

4. Chilli papričky

Kapsaicín, zlúčenina, ktorá dodáva chilli papričkám štipľavosť, môže pomôcť znížiť chronickú bolesť čriev. „Ak sa kapsaicín konzumuje pravidelne, môže viesť k znecitliveniu nervových buniek v črevách, ktoré vnímajú bolesť, čo môže viesť k zníženiu signálov bolesti vysielaných do mozgu,“ hovorí Tamara Duker Freimanová, M.S., M.P.H., certifikovaná odborníčka na výživu.

5. Hummus

Hummus vyrobený z cíceru obsahuje vlákninu, ktorá pôsobí ako prebiotikum a vyživuje prospešné baktérie v črevách. Toby Amidor, M.S., certifikovaný odborník na výživu, odporúča používať ho ako jednoduchú náhradu majonézy v sendvičoch alebo žemliach, aby ste im dodali krémovú konzistenciu a živiny bez toho, aby ste museli meniť svoj jedálniček.

6. Grécky jogurt

Grécky jogurt podporuje zdravie čriev tým, že poskytuje probiotiká – prospešné baktérie, ktoré zlepšujú trávenie, udržiavajú zdravý mikrobióm a zmierňujú gastrointestinálne problémy, ako je hnačka, nadúvanie brucha a zápcha, ako ukazuje výskum.

„Používam ho namiesto kyslej smotany alebo majonézy. Alebo keď chcem chuť majonézy bez ďalších kalórií, zmiešam majonézu a grécky jogurt v pomere 50/50,“ hovorí odborníčka na výživu E. A. Stewartová.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život