Tieto potraviny vám môžu pomôcť spestriť váš jedálniček
Omega-3 mastné kyseliny sú typom polynenasýtených mastných kyselín (PUFA). Nazývajú sa aj „dobré tuky“. Môžu podporovať mnohé aspekty celkového zdravia vrátane funkcie mozgu, štítnej žľazy a pečene, nálady, kontroly zápalov a hormonálnej rovnováhy. Jedným z najznámejších zdrojov omega-3 je losos. RealSimple však píše, že existujú potraviny s ešte vyšším obsahom omega-3 ako táto ryba.
Druhy omega-3 mastných kyselín
Existujú tri hlavné typy omega-3: kyselina alfa-linolénová (ALA), ktorá sa nachádza v rastlinných potravinách, ako sú semená chia, ľanové semená a vlašské orechy, a kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokozahexaenová (DHA), ktoré sa podľa odborníčky na výživu Samanthy Petersonovej nachádzajú v rybách, ako sú losos a makrela.
Potraviny s vyšším obsahom omega-3 ako losos
Podľa USDA obsahuje 85 g lososa 1,8 g omega-3 vo forme EPA a DHA.
1. Makrela
Obsah omega-3: 2,6 gramu na 100 g porcie.
Podľa odborníčky na výživu Maddie Pasquariello je makrela tiež zdrojom bielkovín, vápnika a železa.
2. Semienka chia
Obsah omega-3: 5 gramov na 30 g porciu (podľa amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí)
„Sú tiež bohaté na vlákninu, vápnik a antioxidanty, takže sú dobré pre zdravie čriev a rovnováhu cukru v krvi,“ dodáva Peterson. Chia semienka sú podľa Pasquariella tiež zdrojom rastlinných bielkovín.
3. ľanové semienka
Obsah omega-3: 3,6 g na 30 g porciu
Je tiež bohatá na vlákninu a bielkoviny, takže je výživným doplnkom jedál. Pasquariello odporúča používať mleté ľanové semienka (namiesto celých), aby sa dosiahol maximálny úžitok, pretože mleté semienka sú pre telo ľahšie stráviteľné.
4. Konopné semienka
Obsah omega-3: 2,6 gramu na 45 g porcie
Výskum potvrdil, že obsahujú aj dôležité živiny, ako sú bielkoviny, antioxidanty a vitamíny A, D a E.
5. Vlašské orechy
Obsah omega-3: 2,5 gramu na 30 g porcie
Peterson okrem toho uvádza, že orechy obsahujú horčík, melatonín a protizápalové polyfenoly.
