Surové alebo pražené: odborník na výživu povedal, ako najlepšie jesť tekvicové semienka

Foto: z otvorených zdrojov

Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo pre iných môže byť škrupina príliš tvrdá.

Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom živín vrátane bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a minerálov, ako je horčík a fosfor.

Obsahujú prospešné rastlinné zlúčeniny, ako sú fytosteroly a polyfenoly, ktoré môžu podporiť celkové zdravie, píše Health. Existuje mnoho spôsobov, ako konzumovať tekvicové semienka, hoci výhody ich konzumácie vcelku, lúpaných, surových alebo pražených sa líšia.

Celé a lúpané tekvicové semená

Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo iným sa môže zdať, že škrupina je príliš tvrdá. V takom prípade si môžete vybrať lúpané semená.

Obe možnosti sú bohaté na bielkoviny, minerály a tuky, väčšinou vo forme zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov.

Výživová hodnota celých tekvicových semienok

Nelúpané semená majú viac vlákniny ako lúpané semená. Obsahujú tiež viac draslíka a zinku. 28 gramov pražených celých tekvicových semien obsahuje:

  • bielkoviny: 5,22 g (g);
  • celkový obsah tuku: 5,5 g;
  • vláknina: 5,22 g alebo 19 % dennej hodnoty;
  • železo: 0,938 mg (mg) alebo 5 % dennej hodnoty;
  • horčík: 74,3 mg – 18 % dennej hodnoty;
  • fosfor: 26,1 mg – 2 % dennej normy;
  • draslík: 261 mg – 6 % dennej normy;
  • zinok: 2,92 mg – 27 % dennej normy.

Výživová hodnota lúpaných tekvicových semienok

Lúpané semená obsahujú viac bielkovín, tukov, železa, horčíka a fosforu v jednej porcii ako celé semená. V 28 g pražených lúpaných tekvicových semienok sa nachádza:

  1. Bielkoviny: 8,45 g;
  2. celkový obsah tuku: 13,9 g;
  3. vláknina: 1,84 g (7 % dennej hodnoty);
  4. železo: 2,29 mg (13 % dennej hodnoty);
  5. horčík: 156 mg (37 % dennej hodnoty);
  6. fosfor: 332 mg (27 % dennej hodnoty);
  7. draslík: 223 mg (5 % dennej hodnoty);
  8. zinok: 2,17 mg (20 % dennej hodnoty).

Zdravotné účinky tekvicových semienok

Semienka môžu pomáhať znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, pravdepodobne vďaka ich vplyvu na hladinu tukov v krvi.

Lepšie surové alebo pražené semienka

Celé aj lúpané tekvicové semienka sa môžu konzumovať surové alebo pražené. Všetko závisí od osobných preferencií:

Ako pražiť celé tekvicové semienka

Predhrejte rúru na 176 stupňov Celzia. Semená opláchnite studenou vodou, aby sa uvoľnili vlákna. Semená dôkladne utrite papierovou utierkou. Semená vložte do misky a zmiešajte ich s olivovým olejom. V prípade potreby pridajte morskú soľ alebo obľúbené korenie podľa chuti.

Semienka rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte 20-30 minút za občasného premiešania, kým semienka nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Dávajte pozor, aby sa nepripálili.

Ak chcete rovnakým spôsobom upiecť lúpané tekvicové semienka, predhrejte rúru, obalte tekvicové semienka olivovým olejom a korením a potom ich rozložte na plech. Lúpané tekvicové semienka sa však upečú rýchlejšie, preto ich pečte 10 – 15 minút a pravidelne kontrolujte, či sú prepečené, aby sa nespálili.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život