Či už ich pijete v čaji alebo si nimi posypete polievky a dusené jedlá, tieto koreniny sú veľmi prospešné.
S príchodom jesene a výmenou studených nápojov za horúce latté sa vaša myseľ môže obrátiť aj na obľúbené sezónne korenie. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či majú tieto známe chute aj zdravotné účinky? Krátka odpoveď znie áno.
Štúdie ukazujú, že niektoré koreniny môžu zlepšiť zdravie mozgu a zabrániť výpadkom pamäte, a Woman`sWorld zhromaždil tie najlepšie, ktoré môžete pridať do svojej špajze túto sezónu.
Viete, ako predchádzať zhoršovaniu kognitívnych funkcií a vážnym ochoreniam mozgu, ako sú demencia a Alzheimerova choroba: dodržiavajte vyváženú stravu, pravidelne cvičte a nájdite si čas na hry a koníčky, ktoré stimulujú vašu myseľ. To však nie sú jediné spôsoby, ako zlepšiť kognitívne funkcie. Lekári sa s vami podelia o päť najlepších korenín pre zdravie mozgu, ktoré vám pomôžu udržať si ostrú pamäť po dlhé roky.
Šalvia vám pomôže zapamätať si mená a tváre
Fanúšikovia tekvicových halušiek a sviatočných dresingov sa určite potešia, keď zistia, že šalvia môže poskytnúť mozgový stimulant, ktorý ste tak dlho hľadali. Štúdia zistila, že ľudia, ktorí užívali 600 mg kapsúl šalviového extraktu denne počas 29 dní, si oveľa lepšie zapamätali mená a tváre ako tí, ktorí užívali placebo kapsuly.
Lekárka Sadia Saeedová vysvetľuje, prečo výskumy ukazujú, že šalvia podporuje pamäť.
Šalvia je bohatá na kyselinu rozmarínovú a flavonoidy s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, hovorí doktorka Saeedová. Tieto chemické látky môžu pomôcť znížiť oxidačný stres v mozgu, čo vedie k lepšiemu mysleniu a pamäti. Okrem toho šalvia potenciálne ovplyvňuje niektoré neurotransmitery, ktoré sa podieľajú na učení a pamäti. Zachovaním týchto chemických látok v mozgu môže mať šalvia z dlhodobého hľadiska ďalšie výhody pre kognitívne funkcie.
Varenie so šalviou niekoľkokrát týždenne je bezpečné, hovorí doktor Raj Dasgupta. Vyhnite sa koncentrovaným šalviovým esenciálnym olejom, pretože môžu byť toxické, hovorí doktor Dasgupta.
Škorica zvyšuje pozornosť
Doktor Said hovorí, že hlavnou zložkou škorice je škoricový aldehyd a väčšina jej účinkov pochádza z tejto zlúčeniny. Táto zlúčenina zlepšuje reakciu tela na inzulín, hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi je nevyhnutné na udržanie rovnomernej hladiny energie počas celého dňa a podporuje lepšiu koncentráciu aj pamäť.
Škorica môže časom zlepšiť aj zdravie mozgu. Pomáha udržiavať mozog neustále vyživovaný (s menším počtom vzostupov a pádov), dodáva doktor Said. Keď mozog dostáva stály prísun glukózy, zostáva jasný a sústredený, čo zabezpečuje oveľa lepšiu koncentráciu.
Posypte si denne ½ až 1 čajovú lyžičku cejlónskej škorice na svoje obľúbené jedlá, hovorí Dr. Dasgupta. Príliš veľa cejlónskej škorice môže poškodiť pečeň, hovorí Dr. Dasgupta.
Zázvor zabraňuje starnutiu mozgu
Zázvor je bohatý na bioaktívne zlúčeniny, ako sú gingeroly a shogaoly, hovorí doktor Saeed. Tie pôsobia ako prírodné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo a mozog pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Keďže oxidačný stres je spojený s poruchami súvisiacimi s vekom, ochranné vlastnosti zázvoru môžu pomôcť predĺžiť kognitívne zdravie.Tieto výhody môžu priamo ovplyvniť hladinu energie a schopnosť vykonávať každodenné úlohy. Zázvor tiež zlepšuje prietok krvi, takže váš mozog môže mať dostatok kyslíka a živín na správne fungovanie, hovorí doktor Said. Preto sa zázvor často spája so znížením únavy a zlepšením mentálnej výdrže.
Zamerajte sa na ½-1 čajovú lyžičku mletého zázvoru denne alebo si jednoducho vychutnajte šálku zázvorového čaju, hovorí doktor Dasgupta. Zázvor môže vo veľkých množstvách zvyšovať riziko krvácania.
Rozmarín zlepšuje pamäť
Rastlinná zlúčenina kyselina karnozová v rozmaríne chráni mozgové neuróny pred možnými škodlivými účinkami voľných radikálov, hovorí doktor Said. Pôsobí ako prirodzená forma poistky, ktorá chráni a posilňuje našu pamäť, schopnosť učiť sa a verbálne schopnosti.
Účinok rozmarínu na mozog môže dokonca zvýšiť vašu bdelosť. Istá štúdia zistila, že keď sa rozmarín pridával do jedál japonských leteckých spoločností, ľudia, ktorí denne zjedli tri alebo štyri porcie, sa cítili mimoriadne bdelí.
Denná dávka 1-2 čajové lyžičky sušeného rozmarínu alebo malá čerstvá vetvička pri jedle alebo čaji niekoľkokrát týždenne je bezpečné množstvo, hovorí doktor Dasgupta. Varenie s rozmarínom alebo jeho pitie vo forme čaju je vo všeobecnosti bezpečné, hovorí Dasgupta, ale používanie koncentrovaného rozmarínového esenciálneho oleja môže zvýšiť krvný tlak.
Čierne korenie zlepšuje komunikáciu medzi mozgovými bunkami
Hlavnou účinnou zložkou čierneho korenia je piperín, ktorý má zaujímavú schopnosť uľahčovať vstrebávanie živín, hovorí Said. Štúdie ukázali, že pomáha telu vstrebávať najmä kurkumín z kurkumy.
A má aj antioxidačné vlastnosti, ktoré podporujú zdravý mozog. Štúdie ukázali, že piperín podporuje komunikáciu medzi mozgovými bunkami, hovorí doktor Saeed. „Čierne korenie môžete kombinovať s inými koreninami, aby ste zvýšili množstvo prirodzených zdravotných prínosov, ktoré získate pri každodennom varení.
Dr. Dasgupta odporúča používať čierne korenie voľne podľa chuti, najmä ak používate aj kurkumu pre ďalšie zdravotné výhody. Čierne korenie je v potravinách bezpečné, ale v koncentrovanej forme, napríklad v doplnkoch stravy, môže interagovať s niektorými liekmi, hovorí doktor Dasgupta.
Podstata korenia pre zdravie mozgu
Prevencia kognitívnych porúch sa môže zdať zložitá, ale nemusí byť. Našťastie, malé kroky, ako je pridanie niektorých korenín pre zdravie mozgu do každodennej rutiny, môžu výrazne zlepšiť vašu pamäť, koncentráciu a zapamätanie.
Tento obsah nenahrádza odborné lekárske poradenstvo ani diagnózu. Pred začatím akéhokoľvek liečebného plánu sa vždy poraďte so svojím lekárom.
