Ako správne umývať huby: zaujímavé tipy

Huby umyte bezprostredne pred varením, pretože mokré huby sa v chladničke rýchlejšie kazia.

Mýtus, že huby sa nedajú umyť, bol vyvrátený. A dnes vám povieme, ako to urobiť správne, aby zostali voňavé, chrumkavé a chutné.

Kulinársky svet dlhé roky žil v presvedčení: „nikdy neumývajte huby.“ Zdá sa, že absorbujú vodu a strácajú chuť. V skutočnosti – ako uvádza Martha Stewart, ide o mýtus. Huby sú z 90 % tvorené vodou, takže pár kvapiek navyše nič nezmení. Počas varenia aj tak strácajú vlhkosť, takže prebytok sa jednoducho vyparí.

Jediné pravidlo je, že huby umyte tesne pred varením, pretože mokré huby sa v chladničke rýchlejšie kazia.

Klasika – huby

Tieto huby zvyčajne rastú v kontrolovaných podmienkach, takže je na nich minimálna kontaminácia. Niekedy však na klobúčikoch zostane trochu rašeliny alebo zeminy.

Ako umývať:

  • Odrežte nohy, ale nevyhadzujte ich, sú výborné na vývar alebo plnku.
  • Naplňte misku studenou vodou, ponorte huby a jemne ich rukami otáčajte, aby ste opláchli nečistoty.
  • Okamžite ich sceďte, nenechávajte huby vo vode príliš dlho.
  • Položte ich na kuchynskú utierku a zľahka utrite.

Tip: ak vás tento proces baví, môžete použiť špeciálnu mäkkú kefku na huby, je to nádherný „meditačný“ rituál.

Elegantné hlivy ustricová a maitake, známe ako „baranie hlavy“

Tieto huby sú ľahké, jemné huby s tenkými lupeňmi, preto si vyžadujú jemný prístup. Hliva ustricová je zvyčajne veľmi čistá, stačí krátke opláchnutie vo vode a utretie utierkou.

Maitake:

  1. Orežte základňu.
  2. Namočte na 5 minút do misky s vodou.
  3. Jemne pretrepte a osušte. Ideálna je odstredivka na šalát, ktorá rýchlo a šetrne odstráni prebytočnú vlhkosť.
  4. Ak nemáte odstredivku, zabaľte huby do tenkej utierky a jemne ich roztočte na vzduchu, najlepšie na balkóne.

Lišky, smrži, hliva ustricová

Divoké huby si vyžadujú väčšiu pozornosť, často obsahujú piesok, drobný hmyz, zvyšky listov alebo kôry.

Divoké hlivy ustricové:

  • Nakrájajte na kúsky.
  • Ponorte do vody a zľahka premiešajte.
  • Utrite uterákom a máte hotovo.

Lišky:

  1. Ak sú huby čisté, stačí ich rýchlo opláchnuť.
  2. Ak majú drobné otvory po hmyze, urobte si soľný kúpeľ: 1 PL soli na 1 l vody, namočte huby na 20 min. V prípade potreby opakujte.
  3. Slaná voda pomôže „vyhnať“ malých hostí z lesa a nepoškodí hubu.

Smrži:

Ich pórovitá štruktúra si vyžaduje špecializovaný prístup.

  • Najprv ich jemne očistite mäkkou kefkou.
  • Potom ich rozrežte na polovicu a opláchnite v miske s vodou.
  • Osušte v odstredivke alebo na uteráku.

Kulinárske tajomstvá

  1. Huby vopred neumývajte. Vlhkosť urýchľuje ich kazenie.
  2. Nepoužívajte horúcu vodu, studená voda zachováva štruktúru.
  3. Nepresušujte, trochu vlhkosti pomôže počas pečenia, huby sa rovnomerne zohrejú.
  4. Majte po ruke bavlnené alebo papierové utierky, ktoré absorbujú vodu a nepoškodia povrch.

Umývanie húb nie je tabu, ale súčasť starostlivosti o chuť a čistotu pokrmu. Najdôležitejšie je postupovať rýchlo, opatrne a hneď po umytí osušiť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život